Städning

Är det bara jag eller tar flyttpackning och städning så oerhört mycket mer tid än annan packning och städning?

image

image

image

image

Posted in Okategoriserade | Leave a comment

Snart bär det hemåt

Måndagkväll, dagen har huvudsakligen bestått av packning och förberedelser inför hemfärden onsdag. Det finns en spänd förväntan inom mig. En fundering över vad framtiden kommer att innebära, även fast jag tror mig ha rätt bra koll. Helgens stora glädjeämne är att jag äntligen kan säga att ”jag är pastorskandidat i equmeniakyrkan”. Istället för att säga att ”jag är pastorskandidat i Gemensam Framtid, den nya kyrkan som Metodist, Baptist och Mission har startat.

Jag har haft en bra tid här i Chicago, med kanonbra kurser. Och visst känns det bra då jag fått höra från lärarna att de har sett fram emot att läsa det jag skrivit till deras kurser. Jag väntar fortfarande på betyg i tre av mina sex kurser, men jag är rätt säker på att de har gått bra.

Jag ser fram emot att komma hem till Sverige igen, det blir torsdagsmorgon (Om Herren dröjer, som man skrev förr i tiden). Vi ses!

Posted in Kyrka, Studier | Tagged | Leave a comment

Ventilering av skrivfrustration

Varning, följande text är ytterst raljerande om mer eller mindre viktiga ontologisk frågor (eller kanske inte). Uppbyggande förväntas inte, läs på egen risk.

Det finns vissa saker som jag vet om mig själv, vissa sidor som kanske inte alltid är så bra. En av dessa sidor är att jag är ganska duktig på att knorra, att i min ensamhet (och också i närheten av mina vänner) gnälla lite väl mycket över arbetsbördan och liknande. Så jag överaskade mig själv i förra veckan när jag tänkte över vad jag hade att vara tacksam för, och vilka delar av mina veckor som var höjdpunkter. Jag insåg att det var ordentligt många saker. Och många som relaterade till de kurser som jag läser här borta på North Park.
Jag tyckte också att jag hade rätt bra koll på saker och ting, att arbetsbördan var hanterlig, och då bröt det ut. Det visade sig att jag under den här veckan har PM och andra uppgifter som ska in i fyra av mina sex kurser! Hoppsan, var kom allt det ifrån?
Jo det hör till en annan av mina dåliga sidor, en som på gymnasiet uttrycktes så här: Det är gott om tid. Det är gooott om tid… DET ÄR ONT OM TID! Oftast händer detta när det gäller skrivuppgifter, vilka jag hyst en stark motvilja inför under de senaste 18 åren.
Just nu är jag då åter inne i ett litet gnällstadium, som i många och mycket är självförvållat. Troligtvis kommer det att höras grymtningar här och där under veckan. Och som oftast kommer jag att ifrågasätta min egen lämplighet i förhållande till akademiska studier (vilka består av allt för många luftslott och utsvävande, krångliga beskrivningar och ålderdomliga papperssystem för att vara så effektiva som de skulle kunna vara).

Med denna ventilering säger jag god natt. Och jag ber om ursäkt för att den blev mer negativt laddad än vad jag hade tänkt mig.

Posted in Annat, Studier | Leave a comment

Open Mic Night

Ikväll var det Open Mic Night på seminariet med underhållning och fika. Jag lyckades konfundera en tidigare student, han tog examen i Maj, med min skottska berättarröst då jag framförde Bilbo och Gollums möte ur The Hobbit (Kapitlet Riddles in the Dark/Gåtor i mörkret). Jag tyckte att det var riktigt roligt att vara Gollum, Bilbo och berättarröst. Även om det inte var helt lätt att byta mellan Bilbo (engelsk) och berättare (skottsk). Framförandet gick hem.

Efter Open Mic Night så var vi dryga dussinet som gick ut för eftersnack. Ett trevligt tillfälle att få samspråka lite med de andra studenterna.

Nu börjar det vara alldeles för sent så snart borde jag packa ihop mig i min säng.

Posted in Fellowship | Leave a comment

Vinter, höst och värme – haiku

Igår var det snö
Idag är det åtta plus
Sexton i morgon

Posted in Annat | Tagged | 3 Comments

Lite bilder på ett snöigt chicago…

… tagna innan det att snön just nu håller på att regna bort.

Framsidan av North Park Theological Seminary.

Framsidan av North Park Theological Seminary.

Om vi går lite närmare kan vi se att Lina Sandell tar det coolt just nu

Om vi går lite närmare kan vi se att Lina Sandell tar det coolt just nu

Baksidan av Seminaret

Baksidan av Seminaret

Brandon Library, Universitetets bibliotek.

Brandon Library, Universitetets bibliotek.

Old Main, Den gamla huvudbyggnade som uppfördes 1893.

Old Main, Den gamla huvudbyggnade som uppfördes 1893.

På den tiden då många här fortfarande var första generationens invandrare.

På den tiden då många här fortfarande var första generationens invandrare.

En karta över campus där man inte följt nordregeln om att norr ska vara uppåt. Dylika kartor förvirrar mig.

En karta över campus där man inte följt nordregeln om att norr ska vara uppåt. Dylika kartor förvirrar mig.

 

 

 

 

 

 

 

Posted in Annat, Studier | Leave a comment

Att röra på sig

Att studera kan innebära att man inte rör på sig så mycket som man borde. För att råda bot på detta så går jag kursen Embodiment. Ett av kursmålen är att sätta upp ett mål som främjar den egna hälsan och spendera minst 1 timme i veckan med att uppfylla detta mål. Mitt mål är att jag ska träna minst tre ggr i veckan, varav åtminstone en träningssession per vecka ska vara på universitetets klättervägg.

Så vem vet, kanske kommer det hem en riktigt vältränad Oskar till Sverige när terminen är slut.

Posted in Studier | 1 Comment

Veckans bästa kommentar

Veckans bästa kommentar kom på en middag i onsdags när vi pratade om hur lovsångsteamet i Willow Creek huvudsakligen bestod av covenanters (missionare):
Willow should just admit that they are Covenant.
Willow borde erkänna att de är missionare.

Posted in Kyrka, Studier | Leave a comment

En vecka i den nya världen!

Hej allesammans!

Lina Sandell

Lina Sandell sitter vakande utanför seminariebyggnaden

Idag är det en vecka sedan jag lämnade Sverige och flög över till Chicago. På flygplatsen möttes jag av Amy som tog med mig till North Park. Väl framme så fick jag nycklarna till min lägenhet. Lägenheten är lokaliserad på Campus, nära till både seminariet och Biblioteket.

På lördagen fick jag vara med på en liten introduktionsdag för nya studenter. I söndags fick jag följa med en av seminariestudenterna till hans kyrkoplantering i södra Chicago. Just nu var det bara kärngruppen som samlades, men i April ska de dra igång församlingen på allvar.

När så måndagen kom fick jag äntligen börja med lektioner. Det låter lite konstigt att säga, men när man kommer helt ny till ett ställe är det rätt skönt att få komma igång med saker. Glädjande är också att det känns som att jag valt rätt kurser. Covenant History and Theology, Worship arts, Mission Strategy and Methodology, Spiritual Practices och Embodiment.  Jag har ytterligare en kurs som går under en helg och som handlar om ungdomsarbete.

Under veckan har jag så smått börjat lära känna lite personer häromkring. Jag räknar med att mer kommer med tiden. Tyvärr så kunde jag inte vara med på en middag som jag blev inbjuden till pga. hemtenta i film och teologikursen. Det har varit spännande att köra en dubbel vecka den här veckan när det gäller studier. Kort i biblioteket

Jag skriver detta inledande blogginlägg i det att jag smälter maten jag nyss ätit samt är helt slut efter att ha varit på Helwig Recreation Centre, skolans gym och idrottshall som inkluderar en helt okej klättervägg!

Och för er som kanske undrar, nej jag har inte rakat mig någon gång i år. Och ja, jag har inte riktikt lyckats vrida till klockan ännu. Men nästan.

 

Posted in Studier | Leave a comment

I skuggan av dagen som varit

Skakad av icke fungerande migrationspolitik, inspirerad av samtal och föreläsningar sätter jag nu igång att blogga. Inlägg lär postas med oregelbunden frekvens. Skriva kommer jag att göra när jag känner att det är något som borde skrivas. Det kan vara viktigt eller oviktigt. Smått eller stort. Men något kommer det nog att bli.

Dagens vånda har varit att följa #blockad på twitter. Men just i detta nu som jag skriver nås jag av den underbara nyheten att dagens utvisning av Siavash Rahimi har stoppats pga  den aktion mot deportation som pågått under dagen. Ni kan läsa mer på Jonas bergströms blogg: http://bergstromjonas.se/2012/09/stoppa-utvisningen-av-siavash-rahimi-till-iran/

Siavash är ännu inte säker, men allt som fördröjer utvisningen gör att det finns mer tid för honom att på något sätt få stanna i Sverige.

Ett problem som jag ser med migrationsverket är att de inte förstår sig på hur farligt det kan vara att tillhöra en minoritet i andra länder. Må så vara religiöst som etniskt. Och hur farligt det kan vara att lämna den tidigare grupptillhörigheten man haft, t.ex. att bli kristen om man varit muslim och bott i Iran. Religionsfrihet är inget som finns överallt. Och vilken tro man har påverkar hur man ser världen. Att dölja sin tro är ingenting som går att göra för den som tar sin tro på allvar. Detta påverkar både Siavash situation och situationen för Amireh och Zeinab som du kan läsa mer om på Stefan Swärds blogg: http://www.stefansward.se/2012/09/07/stall-upp-i-kampen-for-amireh-och-zeinab/

Mycket bön behövs, för en humanare flyktingpolitik, för att dessa människor som håller på att utvisas, och en större medvetenhet hos handläggarna om vad en personlig tro på Jesus är för något.

Posted in Aktivism, Annat | Leave a comment