Kristen enhet stavas ”Jesus”

Efter kyrkokonferensen i Karlstad då Equmeniakyrkan fick sitt namn sammanstrålade jag och frun på Arlanda och åkte tillsammans till London för att vara med på Alphas Ledarskapskonferens (klicka här för länk till nästa års konferens). En tvådagars konferens som samlade 5500 deltagare från 88 länder och alla tänkbara kyrkofamiljer utöver vår värld.

Titta på den här länken för att få en känsla för vad som hände där: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=HZA-LviM8o0

Nicky Gumbel, grundare och ledare för Alpha, inledde konferensen med dessa ord: ”Detta är vad Jesus bad för. Att vi skall bli för att världen skall tro. Och det är syftet med den här konferensen. Att världen skall tro!” (Joh 17:21)

En av många saker som fascinerade mig under konferensen, och fascinerar mig med Alpha i allmänhet, är just hur ekumeniskt det är. I sin hållning har den församling som står bakom Alpha, Holy Trinity Bromton Church i London, lyckats förena nästan alla kyrkofamiljer som finns i världen. Visst finns det dom som inte tar till sig Alpha utan har invändningar mot en del i deras material. Men det känns, visas och upplevs att fokus hos dem inte är att poängtera skillnaderna mellan oss kristna, utan enheten i Jesus Kristus. Överhuvudtaget är deras fokus, öppet, varmt och tydligt, ”Jesus” och att människor skall lära känna Honom!

 

I den Anglikanska kyrkan i England valdes för sju månader sedan en Justin Welby till ärkebiskop av Canterbury. Många var mycket förvånade eftersom han endast nyligen hade blivit biskop och före det knappt blivit antagen som präst. Ett mirakel, som någon uttryckte det. I intervjun under konferensen blir det så oerhört tydligt hur han stöttar Alpha, hur han fokuserar på att människor behöver komma till tro och bär ett tydligt fokus på att det är i och genom Jesus detta kan ske. ”Vi behöver vara en risktagande kyrka”, sa han. Upplevelsen hos mig är att den Anglikanska kyrkan till stor del anammat detta och deras krismedvetenhet kommit mycket längre än vad den gjort hos oss i Sverige.

 

Dagen efter intervjuas Christoph Schönborn som är Kardinal och ärkebiskop inom den Romersk Katolska kyrkan. Samma ton och längtan kommer fram i intervju med honom. Liksom hos andra föreläsare som kommer från Metodistiska, Evanglikala, Baptisistiska etc. kyrkor.

 

Alpha har en tydlig karismatisk ådra som kommer från mötet med John Wimber, grundare av Vineyardrörelsen, på 1980-talet. I lovsången och musiken känns Hillsongs influenser tydligt. Samtidigt är det sociala ansvarstagandet är stort. I intervju med några av dem som kommit till tro genom Alpha så lyfts detta tydligt fram. Hur den helige Ande berört dem och totalt förändrat deras liv och Jesus blivit deras nya fokus. Man kan inte lyssna på deras omvändelse utan att bli djupt berörd.

 

Jag bär med mig många bra föreläsningar om ledarskap och kristet liv. Framförallt bär jag med mig en känsla av att här finns det en rörelse, som berör hela världen och miljoner människor, som vi inom Equmeniakyrkan behöver lyssna in och lära av ännu mycket mer. I vår längtan efter ekumenik kanske vi ibland vill bli och vara alltför ”öppna” när hemligheten istället är att ”Kristen enhet stavas ”Jesus””. Då skall världen tro, och hela syftet med vår och andras kyrkor är just detta; att världen skall tro!

 

Något är på gång. Nu är Guds tid. Som Christoph Schönborn uttryckte det: ”Det är som om Jesus just nu säger till världen: ”Kom hem. Jag väntar på dig!”” I detta vill jag vara med.

 

Några länktips:

Alpha Sverige

Här kommer föreläsningarna att finnas för nedladdning fr.o.m. måndag

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *