Stolt medlem i Equmeniakyrkan

Så stolt jag är över att vara medlem i en kyrka som har så många engagerade människor. Som vågar och orkar ta debatt för att komma fram till beslut i svåra frågor. Där man får säga sin åsikt men också är beredd att förändra sin ståndpunkt när man lyssnar till andras åsikt. En kyrka där det oväntade är möjligt och allt inte förutbestämt!

Kyrkokonferens som vi just avslutat hade många frågor att behandla. Den som tilldrog sig störst uppmärksamhet var namnfrågan. Efter att vi under ett par år levt med ett provisoriskt namn: ”Gemensam Framtid” skulle vi nu ta beslut. ”Gemensam Kyrka” var kyrkostyrelsens och kyrkoledningens förslag. ”Folkkyrkan” fanns i en annan motion. Kanske var den största frågan ändå om något namn skulle få kvalificerad (2/3) majoritet eller ej.

Under påverkanstorget lyfts även ”equmeniakyrkan” fram som ett av flera andra förslag och får ett ganska starkt stöd. Det namnet försökte vi komma överens om för två år sedan men då gick det inte. Efter påverkanstorget är min bedömning att ”Gemensam Kyrka” fortfarande hade störst stöd men under debatten i plenum så är det flera talare som välformulerat och varmt talar för ””Equmeniakyrkan” och efter en timmas debatt så händer något med konferensen och fler och fler börjar känna att ”Equmeniakyrkan” nog ändå är det bästa förslaget.

När det efter drygt två timmar så är dags för omröstning så visar det sig att Equmeniakyrkan fått en tydlig majoritet. När det sedan ställs mot avslag för att se om det har 2/3 majoritet så stiger spänningen fram tills dess att det är klart att flera av dem som tidigare röstat för Gemensam Kyrka nu hakar på och stödjer namnet ”Equmeniakyrkan”. En lång applåd fylld av lättnad och glädje följer och vi inser att vi med god marginal (81 %) tillsammans valt ett nytt namn.

Efteråt läser jag rapporteringen från såväl Sändaren som Dagen och blir besviken när man fokuserar på att Kyrkostyrelsen förslag inte vann och menar att styrelsen och ledningen därmed är förlorare. Jag tänker precis tvärtom! De är ju vinnare!
Kyrkoledningen och kyrkostyrelsen valde att gå fram med ett nytt namn eftersom man för två år sedan inte fick gehör för ”Equmeniakyrkan”. Man fortsatte vara tydlig och drev på. Precis som ett ledarskap skall göra. Sedan bestämmer konferensen och församlingarnas ombud att nu är man redo för det namn som inte var moget tidigare och diskuterar sg fram till detta.

Att få förtroendet att leda en kyrka som inte går i ledband och blint följer styrelsens och ledningens förslag måste betyda att man är vinnare. Då fungerar demokratin. Då finns delaktigheten och kreativiteten!

Någon menar att det skall ses som ett misstroende mot styrelsen när den inte fick genom sitt förslag. Så uppfattar inte jag debatten/samtalet. Till slut stod det inte mellan kyrkostyrelsen eller någon annans förslag. Till slut stod det mellan två namn: Gemensam Kyrka eller Equmeniakyrkan. Vem som hade föreslagit det ena eller andra var av underordnad betydelse.
Kyrkostyrelsen ch ledningen har fortsatt förtroende och kan vara trygga med att de inte ensamma behöver fatta besluten utan har en rörelse kring sig som vill vara delaktig och också tar ansvar. Det är stort och bör ge trygghet!

Att Equmeniakyrkan också är det förslag som de unga mest brinner för gör inte saken sämre. Det ger framtidshopp och vind i seglen!

Jag är stolt, och tacksam, för att vara en del av en rörelse, en kyrka, som tillsammans kommer fram till ett beslut i en svår fråga. Som till slut gör det med överväldigande majoritet. Ett beslut som inte minst bärs av de unga i vår kyrka. En kyrka där det oväntade är möjligt! Det tror jag borgar för att öppenheten för den Helige Andes vägledning in i det vi skall vara framöver är stor.

12 reaktion på “Stolt medlem i Equmeniakyrkan

 1. Bra skrivet, Klas! Precis så uppfattade jag processen också. Jag reagerade också på Sändarens första nyhetsinlägg och gläds åt att tonen sedan mildrats något. Det här beslutet är inte alls något underbetyg åt styrelsen utan ett överbetyg på rörelsens demokratiska funktion. Dessutom känns det bra att vi gamla uvar vågar följa i de ungas fotspår. Jag är kanske inte det enda ombud som fick SMS från min son mitt under debatten: ”Ni röstar väl på Equmeniakyrkan?”

 2. Genom att välja namnet Eqmeniakyrkan, så tappar ordet ekumen sin innebörd. Jag kan inte ordets grundbetydelse, men som vi använder ordet så är det när vi gör något gemensamt med flera kyrkor. Plötsligt blir det ett samfund som tar det namnet och vad skall vi då kalla gemensamt samspel mellan Frälsningsarmén, svenska ky. och EFS? Jag vet att det är flera kyrkor som gått samman i denna kyrka, så någonstans ligger det en grund i att använda detta namn.

 3. Tack Klas,
  för att du tar fram viktiga historiska fakta i processen som ledde fram till gårdagens beslut.
  Skicka gärna in det till Sändaren och Dagen.

  Anders Segersson

 4. Tack! Bra tankar, upplevde också att det var bra diskussion. Må Gud välsigna Equmeniakyrkan!

 5. Tack för ett så bra och klokt blogginlägg ! Du satte ord på det som många upplevde där i Karlstads kongresshall!

 6. Du är en god sammanfattare och lyssnare! Jag är också glad för den demokratiska debatten och processen och möjligheten till förändring. Inte att förglömma en fantastisk ordförande! Känner att jag kan vara pastor i Ekumeniakyrkan!

 7. Ja tänk att det gick! Fantastiskt roligt och gott, vi är del av en vacker rörelse med ett vackert namn!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *